Piulada
Excursionisme CEB

COLLFORMIC – SANT CEBRIÀ DE LA MORA.


FER CIM: Alejandro, Àlex, Pep, Maria Dolors, i Teixi. | Divendres 9 de Setembre del 2022

És una excursió planera i tranquil·la, amb bons horitzons, que permet gaudir del plaer de caminar sense gran esforç.

Cal deixar el vehicle a Collformic (1144 m), donat que no es permet la circulació lliure pel parc. Prenem la pista en direcció sud-oest  i passem pel pla de l’Ase Mort (1205 m), on abans es podia aparcar, i seguim pel Pla de la Calma fins al Pla del Bassau (1161 m) on hi ha una bifurcació; allà prenen a l’esquerra, seguint encara el GR-5.2  uns 250 m. Al Pla del Llamp trenquem a la dreta deixant el GR i anem per una pista desdibuixada entre prats verds per passar a la vora d’una bassa, la Font Negra, i entrar en un bosc d’alzines seguint la pista de desembosc que ens baixa fins a l’alçada de l’ermita i pren direcció nord amb algunes corbes. Travessem el Torrent de la Font Negra però no hi baixa aigua; amb prou feines queda humitat entre les pedres. Ara, sortint del bosc,  ja veiem l’ermita amb el seu campanar i ben aviat hi som.

L’església de Sant Cebrià de la Mora (970 m), és una construcció en pedra roja que inclou campanar, nau central i dues capelles laterals, però que no vàrem visitar perquè és tancada. És romànica i està documentada l’any 1099. La coberta està feta amb lloses que li donen un aspecte original com de closca de tortuga. Situada en una carena configura un paisatge acollidor que té bones vistes cap els Cingles del Bertí i la plana de Centelles i la de Vic.

La tornada la fem per el Pla de la Rompuda (1030 m) pujant suaument al costat del que semblen plantacions de brull, fins a trobar la bifurcació del Pla del Bassau. L’ampla pista ens retorna al punt de sortida, veient la silueta del Matagalls, i més a l’orient les Agudes i el turó de l’Home.

Resum: Distància 12,79 km, pujant 401 m, T. Total 4:26 h, T. Aturats 1:04 h, Vel en moviment: 3,8 km/k. Fàcil. Circular.


+ 1 any
Església de Sant Cebrià de la Mora.

Església de Sant Cebrià de la Mora.

Pla de la Calma.

Pla de la Calma.

Pla del Bassau.

Pla del Bassau.

Pista pel bosc d'alzines.

Pista pel bosc d'alzines.

Sant Cebrià de la Mora.

Sant Cebrià de la Mora.

Església romànica amb telada de lloses.

Església romànica amb telada de lloses.

Mas de la Mora per sota de l'església.

Mas de la Mora per sota de l'església.

Sant Cebrià amb Cingles del Bertí al fons.

Sant Cebrià amb Cingles del Bertí al fons.

Les Agudes i el Turó de l'Home.

Les Agudes i el Turó de l'Home.

Prats del Pla de la Calma.

Prats del Pla de la Calma.

Nou comentari
 

Comentaris:0


No hi han comentaris per aquesta piulada...

Avís informatiu: aquest lloc web pot utilitzar cookies per millorar la seva navegació. Si vols veure el contingut d'aquest lloc web hauràs de acceptar les cookes segons la legislació vigent al nostre país. Si no acceptes, no podràs continuar navegant pels nostres continguts. Cliqueu per acceptar les galetes.