Piulada
Senderisme

LA COVIL i COSTA PUBILLA


FER CIM: Pep, Àngels, Maria Dolors, Jordi, Xavi i Teixi. | Divendres 16 d'Octubre del 2020

Volíem anar a Núria però havia nevat feia poc i vàrem triar un cim més proper, esperant veure el Pirineu nevat.

Des de Campelles seguim la carretera a El Baell i ens desviem a la dreta per pujar al refugi El Pla de Prats (1562 m). Aquest refugi així com el de La Covil estan clausurats temporalment per compliment de les mesures sanitàries Covid19.

El dia és assolellat però molt fred. Malgrat això hi ha molts cotxes al costat de la pista... són boletaires!.

Iniciem la caminada per pista i als 200 m trenquem a l’esquerra per un camí enmig d’avets i pins, que puja suaument en direcció oest. Aviat trobem neu recent d’uns 10 cm de gruix, que corba les branques dels pins i d’un arbre de baies vermelles (Cotomaster ??) ben il·luminats pel sol.

El camí es torna sender i s’enfila a la dreta per arribar a una pista ampla (després de 1,6 km) que prenem a la dreta fins al refugi de La Covil (1779 m; 10:10). Allà un pastor espera que el seu fill recuperi 3 vaques escàpoles, que no van baixar amb tot el ramat dies ha.

Per damunt del refugi una gran clapa sense arbres, blanca de neu, s’enfila cap al cim, delimitada pel bosc a l’est i oberta a la carena del oest.

Esmorzem al sol al costat del refugi i després pugem per la costa nevada buscant els caminets de vaques fent ziga-zagues.

En arribar a la pista superior trobem les tres vaques recuperades i el fill del pastor; ell ens indica anar cap a l’est fins la carena i pujar al cim per allà. De fet és el camí que tenim previst.

Ara amb bones vistes del Montseny i de Montserrat, pugem per la carena damunt de la qual ens espera un cavall vigilant que no ens perd de vista. Allà hi ha tot un ramat de cavalls i una euga amb el seu pollí, que passa als nostres arxius fotogràfics.

Després d’uns 200 m arribem al cim de La Covil (2001 m; 11:30). És l’hora del plàtan i de contemplar els 360º que podem abastar des d’aquí. Identifiquem ben nevadets el Puigmal, Noufonts, Torreneules, Gra de Fajol, Balandrau i Puig Cerverís i més a l’est el Taga, Serra Cavallera i Sant Amand aquest tot negre, sense neu. A l’oest tenim ben a la vora el Costa Pubilla que sembla que és a tres pams, ens fa gràcia i decidim anar-hi.

Baixem al Coll de Coma Ermada (1875 m; 12:00) ben blanc de neu i una mica ventós. Dubtem però decidim pujar al Costa Pubilla que des d’aquí fa respecte pel seu pendent fort, però amb poca neu, podem arribar bé al cim (2053; 12:30).  

Ara identifiquem millor els cims del sector oest, que veiem amb neu: el Puigllançada, la Tossa d’Alp i la Serra del Cadí, probablement el Costabona. I sense neu el Pedraforca, Cap del Verd, Serra d’Ensija i ...el Catllaràs?. 

Després d’una estona tranquil·la tornem al Coll de Coma Ermada (13:13) i pel vessant obac travessem un bosc de pins per un camí de vaques, nevat i amb glaç als clots de les peülles del bestiar, on de tant en tant ens mullem el calçat.  Després d’uns 400 m sortim a la llum a la vora del Fortí de la Font Negra, amb un abeurador i un búnquer al costat. 

Anem perdent la neu a mida que baixem al Coll Roig (1716; 13:46), on girem a la dreta per una pista ampla però fangosa i amb basses glaçades.

Fem el segon bocata a la vora d’un boletaire cansat, que amb dos cistells grans i una bossa, plens de rovellons, ens fa enveja. Un de nosaltres s’enrotlla amb ell i aconsegueix una bossa de bolets. Retornem per la pista fins el Prat de Jou (15:11) on prenem un camí a la dreta que passa pel bosc per baixar a la pista que finalment ens tornarà al punt de sortida.  

Però vaja bosc...!, sembla castigat...!. Molts pins i branques han caigut sobre el camí i els hem de sortejar per recuperar el sender. Hi ha moltíssims bolets però pocs rovellons. Un vermell puntejat de blanc ens fa veure una Amanita Muscaria (reig bord), bolet molt indigest i al·lucinogen. Després d’uns 500 m i de perdre una estona el camí per la brancada interposada, arribem a la pista que després de dos km ens torna a l’aparcament del Pla de Prats (16:12). Fem uns estiraments i ja tornem (16:30).

Resum: Excel·lent excursió, que amb una mica de neu i un dia clar ofereix magnífiques vistes dels cims de l’entorn. Bona iniciació a la neu per algú del grup.

Distància: 12,87 km, desnivell pujant 669 m, circular, dificultat: moderada, temps total 6:55 h, temps en moviment 4:15 h. 


Cim de La Covil, 2001 m.

Cim de La Covil, 2001 m.

Bosc d'avets i pins.

Bosc d'avets i pins.

Una nevada recent.

Una nevada recent.

¿Pot ser un Cotomaster...?

¿Pot ser un Cotomaster...?

Per damunt del refugi de La Covil.

Per damunt del refugi de La Covil.

La carena amb el Taga i Sant Amand al fons.

La carena amb el Taga i Sant Amand al fons.

Un cavall ens vigila.

Un cavall ens vigila.

Euga i pollí tranquils.

Euga i pollí tranquils.

Pedraforca i Cadí al fons.

Pedraforca i Cadí al fons.

Al cim de La Covil.

Al cim de La Covil.

Puigmal nevat.

Puigmal nevat.

Cap al Coll de Coma Ermada.veient el Costa Pubilla.

Cap al Coll de Coma Ermada.veient el Costa Pubilla.

Pujant al Costa Pubilla.

Pujant al Costa Pubilla.

Pujant al Costa Pubilla amb La Covil al darrere.

Pujant al Costa Pubilla amb La Covil al darrere.

Pirineu nevat des del Costa Pubilla.

Pirineu nevat des del Costa Pubilla.

Pedraforca, Cadí, Puigllançada i Tossa d'Alp.

Pedraforca, Cadí, Puigllançada i Tossa d'Alp.

Retornant al Pla de Prats.

Retornant al Pla de Prats.

Uns estiraments per acabar.

Uns estiraments per acabar.

Nou comentari
 

Comentaris:0


No hi han comentaris per aquesta piulada...

Avís informatiu: aquest lloc web pot utilitzar cookies per millorar la seva navegació. Si vols veure el contingut d'aquest lloc web hauràs de acceptar les cookes segons la legislació vigent al nostre país. Si no acceptes, no podràs continuar navegant pels nostres continguts. Cliqueu per acceptar les galetes.