Piulada
Excursionisme CEB

LES ESCLETXES DE PAPIOL


Dilluns 11 d'Agost del 2014

No cal anar sempre lluny per veure accidents geólogics dignes de ser tinguts en compte. Dins làrea de Collserola i en el munitipi del Papiol, Baix Llobregat, s´hi troben les famoses esquerdes conegudes com les escletxes de Papiol. No son altra cosa que desplaçaments naturals de les capes superiors del sòl com a resultat d'un lliscament dels materials calcaris sobre una base argilosa. Com a resultata final, formen passadissos d'uns vuitanta metres de longitud i una profunditat entre sis i deu metres. A mes de ser un curios fènomen digne de ser estudiat, la visita amb nens desde 8 o 10 anys será una forma divertida de prende contacte amb esdeveniments pocs freqüents a la muntanya. Es trova a la mateixa sortida est del poble de Papiol passat el cementiri municipal i el cotxe et deixa practicament a l'entrada de les escletxes.
Antigament l'area d'aquesta zona era molt mes extensa, però l'explotació d'una pedrera per fer ciment i la pressió urbana de l'entorn van deteriorant el conjunt, el qual fa preveure que dels set o vuit passadissos longitudinals que hi havien en un principi, dels que actualmente en queden la meitat, en un temps poc llunyà el destí d'aquesta reliquia geológica acabara desapareixent. A fin d'orientar en aquest laberint espeleològic s'ha posat nom a les esquerdes. La Figuera, La Rambla, la Mariana, la Zig Zag, etc. segons croquis del C.E. Terrassa l'any 1987.
Cal posar atenció en entrar-hi perquè dins d'aquestes escletxes sovint s'hi practica l'escalada, principalment a la Rambla que és la que presenta millors possibilitats tant per l'amplada com per l'alçada. Per entrar-hi a peu pla són factibles quatre esquerdes o escletxes. Per una exploració més completa farà falta material i cordes.
Jaume Suñol


+ 9 anys
Informació

Informació

aparcament

aparcament

boca de La Rambla

boca de La Rambla

galeria principal

galeria principal

Escletxa del Mig

Escletxa del Mig

entrada escletxa Zig Zag

entrada escletxa Zig Zag

Escletxa La Marina

Escletxa La Marina

Galeria de La Rambla

Galeria de La Rambla

Escletxa La Marina

Escletxa La Marina

Entrada galeria La Rambla

Entrada galeria La Rambla

Nou comentari
 

Comentaris:0


No hi han comentaris per aquesta piulada...

Avís informatiu: aquest lloc web pot utilitzar cookies per millorar la seva navegació. Si vols veure el contingut d'aquest lloc web hauràs de acceptar les cookes segons la legislació vigent al nostre país. Si no acceptes, no podràs continuar navegant pels nostres continguts. Cliqueu per acceptar les galetes.