Notícies
Centre Excursionista


Publicació article: 'Flora i vegetació pirinenca' per Pep Giralt

Pep Giralt | Dissabte 24 d'Abril del 2021

Publicació article: 'Flora i vegetació pirinenca' per Pep Giralt

Publicació article: 'Flora i vegetació pirinenca' per Pep Giralt

Pep Giralt, soci del Centre Excursionista de Badalona, ens presenta aquest interessant article sobre flora i vegetació pirinenca que ha redactat durant el confinament: 

Article: 'Flora i vegetació pirinenca' per Pep Giralt

 

Sinopsi:

"El mes de novembre de l’any 2014, en el marc del cicle de projeccions que la nostra entitat CE de Badalona té per costum programar cada temporada (i esperem poder-les reprendre quan aquest malson s’esvaeixi), vaig tenir l’oportunitat de presentar una xerrada amb fotos sobre flora i vegetació del Pirineu. Algú amb tota la “bona” intenció em va suggerir que li donés un format escrit i que, en forma d’article, es podria incorporar a la web del CEB. Aquest llarg confinament “advers”, ha fet possible disposar del temps necessari i aquest article n’és el resultat"

"La vegetació de l’alta muntanya pirinenca té unes particularitats molt pròpies que la fan atractiva sobretot per la seva espectacularitat i color. Moltes vegades en el nostre caminar pels boscos i prats alpins ens mirem les flors d’una manera fugissera, tot de passada, perquè el cim ens espera. És ben cert que si el camí és llarg, les flors passen a segon terme i la nostra mirada es concentra a perfilar la millor traça d’accés al cim."

L’article vol fer una mirada pausada d’aquells elements que defineixen la flora i la vegetació alpina, identificar i descriure les principals característiques del paisatges vegetal d’alta muntanya i detallar els factors que el condicionen, tant els evolutius com els ambientals. La temperatura i la pluviositat, les característiques del sòl, l’orientació, les regions pirinenques, l’altitud i els estatges de vegetació, a més de la irradiació solar i la innivació són també elements descrits i que tenen la seva influència sobre la vegetació de muntanya. El canvi climàtic mereix una anotació en aquest article ja que de ben segur, i en un futur no massa llunyà, esdevindrà un factor clau que modificarà l’estructura floral de bona part dels massissos d’alta muntanya. I finalment descriu els trets més comuns que caracteritzen la flora alpina, tot acompanyat de fotos, esquemes i gràfics.

"Només desitjar-vos que amb aquesta lectura pogueu fer un agradable viatge "virtual" per aquest tan meravellós Pirineu, i més en aquests temps. Que passeu una bona estona, salut i muntanya!"

Avís informatiu: aquest lloc web pot utilitzar cookies per millorar la seva navegació. Si vols veure el contingut d'aquest lloc web hauràs de acceptar les cookes segons la legislació vigent al nostre país. Si no acceptes, no podràs continuar navegant pels nostres continguts. Cliqueu per acceptar les galetes.