Artícles
Alta muntanya


Vall de Saas tal: Weissmies


Pito Costa i David Campany | 1 de Desembre del 2010

Ascensió al pic de Weissmies


La vall de Saas Tal es troba situada al sud de Suïssa, a la zona del Valais est. A aquesta vall s’hi accedeix a partir de la localitat de Visp i s’orienta meridionalment cap a Itàlia. Les possibilitats que ens ofereix la vall de Saas Tal alhora de dur a terme qualsevol activitat de muntanya són extraordinàries.

Aresta de neu pujant al Nadelhorn

Aresta de neu pujant al Nadelhorn

Va ser precisament la vall de Saas Tal el nostre destí pels deu primers dies de setembre d´enguany. Malgrat que la vall és un indret força turístic, especialment la vila de Saas Fee, l’afluència de gent no es pot ni comparar amb la de la vall veïna de Matter Tal, amb Zermatt com a nucli més concorregut. Hem de reconèixer que la Vall de Saas Tal la vàrem trobar més atractiva, agresta i espectacular que la vall de Zermatt, amb permís, evidentment, de l´omnipresent Matterhorn. A la vall de Saas Tal hi tenim serveis de tot tipus: càmpings a Saas Grund (de fet, més que càmpings són camps de bestiar condicionats per a l´acampada), hotels a dojo (especialment a Saas Fee), comerços, supermercats, botigues de souvenirs i un excés de telefèrics i remuntadors que, en ocasions, malmeten força tot el paissatge.

Les primeres hores a Saas Grund transcorren com gairebé totes les arribades als alps: instal•lar-se al càmping, informar-se de la meteo (per cert, un servei molt poc exacte per a tractar-se de la Suïssa que tots coneixem) i donar un cop d´ull als cims més propers des del fons de la vall de Saas, a destacar les parets est del Taschörn, el Dom i la Lenzspitze (realment espectacular).
Tot i que el temps no ens va acompanyar gens, vàrem poder fer ascensions força interessants, com per exemple el cim del Nadelhörn (d´una gran categoria), l´Allalinhörn i l´Alphubel per l´aresta del Feejoch i Fee chopf i la travessa del Weissmies per la seva cara nord-oest i descens per l´aresta sur. És precisament aquesta ascensió, que vàrem realitzar en travessa, la que volem ressenyar de manera especial; en primer lloc per la seva bellesa, però també per la seva varietat de contrastos i perquè els transports públics ens faciliten la realització de tota la travessa.
El Weissmies és un cim preciós, és tan interessant com fàcil, doncs podem dir que la travessa que descrivim a continuació no presenta dificultats tècniques rellevants. Tot just els perills típics d´un recorregut glacial (esquerdes i sèracs) i algun pas de desgrimpada per l´aresta sud, molt senzilla i en cap cas superior al II grau. Així com la via d´ascens recorre per una gelera realment interessant, el descens per la cresta sud ens obliga a treure´ns els crampons des de gairebé el mateix cim del Weissmies per a no tornar-los a utilitzar en tota la baixada. Aquest fet és un dels atractius d´aquesta excursió, així com poder realitzar l´ascensió a un cim de 4.000 metres partint d´una base i tornant a la mateixa per dues valls diferents i sense haver de patir pel tema dels transports.

Descripció de l´itinerari:

El Weissmies (4023m) és un cim situat a la part oriental de la vall de Saas Tal. Per accedir a la zona s’ha d’entrar a Suïssa per Martigny, des d’on ens desplaçarem fins a Visp. Des d’aquesta localitat, en direcció sud, entrarem a la vall que posteriorment es bifurca en dues, la de Matter Tal i la de Saas Tal. Prenent aquesta darrera, arribarem fins a la petita localitat de Saas Grund.

Desde Saas Grund se’ns presenten dues possibilitats per a poder iniciar l’ascensió:

a) arribar fins al refugi de Weissmies Hütte, on farem nit per a poder llevar-nos a primera hora del matí i trobar les millors condicions de la glacera. Per a accedir al refugi podem disposar d’un remontador que sortint de Saas Grund ens eleva fins a Kreuzboden i després a Hohsaas (3101 metres) . Una altra opció, més alpina, és fer el desnivell a peu, sortint també de Saas Grund. El desnivell és d´uns 1.200 metres i el temps que s’ha de preveure, unes 4-5 h.
b) sortir a primera hora de Saas Grund i, mitjançant el remontador (primera sortida a les 7:30h), arribar a Hohsaas, al peu de l’inici de la glacera. Aquesta opció planteja l’avantatge de poder fer el cim en una sola jornada. Els inconvenients, però, són el preu del remontador (25 francs només anada, uns 19 €) i que les condicions de la glacera no són les més òptimes perquè comencem a caminar una mica més tard (important especialment si optem per tornar per la mateixa via).

En Pito pujant al Nadelhorn

En Pito pujant al Nadelhorn

Si sortim a primera hora del matí del refugi de Weissmies Hütte, haurem de remontar fins aproximadament els 3101m (Hohsaas) seguint el camí que porta a la part superior de la glacera de Trift. Si optem per fer el desnivell amb el telecabina de Hohsaas (3101 m) arribarem al mateix punt en només 5 minuts. En aquest punt ens col•locarem els crampons perquè la resta del desnivell el farem per terreny de glacera. Travessem la glacera guanyant lentament alçada i anant a buscar l’aresta sudoest. Remontem fins arribar a la part superior de l’aresta (perill d’esquerdes) (1h 30min). Després d’assolir l’aresta s’ha d’anar guanyant alçada cap el cim (direcció nord-est). Sense deixar l’aresta arribarem al cim després de superar trams de pendent més o menys pronunciada (màxim 40º) (3h).

Pel descens podem plantejar-nos dues opcions: tornar per la mateixa via d’ascens o tornar per la via de l’aresta sud. Per a evitar recórrer la mateixa via d’ascens recomanem optar per aquesta segona possibilitat (especialment si l’hora del dia és avançada i volem evitar trobar-nos amb una glacera en mal estat). Des del cim travessem a un avantcim (3961m) en direcció sud-est a través d’una fina aresta nevada fàcil de superar. En aquest punt podem plantejar retirar-nos els crampons perquè el recorregut segueix una aresta rocosa que no comporta dificultats especials. El recorregut en ocasions es realitza més fàcilment per pales de neu no gaire pronunciades que si no hi ha glaç poden superar-se sense dificultats. Sempre amb tendència d’anar per l’aresta o de mantenir-la a la nostra dreta arribarem al Zwischbergen Pass (3267m) (difícil de localitzar si hi ha boira) (1h 30min desde el cim). En aquest punt tombarem direcció sud-oest i agafarem una tartera força descomposta al principi i amb grans blocs de roques posteriorment, fins arribar al refugi Almageller (2860m CAS) (45 min desde Zwischberger Pass). Del refugi podrem seguir un camí que ens portarà cap al Almagelleralp Hotel (2194m) (inexplicable construcció hotelera en mig de la vall) (50 minuts) i, finalment arribarem al final de la nostra ruta, Saas Almagell (1h 45min des del refugi Almageller).

Un cop a Saas Almagell haurem de localitzar la parada del bus que, provinent de la presa situada al fons de la vall de Saas Tal, ens retornarà al nostre punt de partida, Saas Grund (3 francs).

Temps total de la travessa: 7h-7h 30min. (s’ha d’afegir 30-45min si sortim des del refugi de Weissmies Hütte.


Avís informatiu: aquest lloc web pot utilitzar cookies per millorar la seva navegació. Si vols veure el contingut d'aquest lloc web hauràs de acceptar les cookes segons la legislació vigent al nostre país. Si no acceptes, no podràs continuar navegant pels nostres continguts. Cliqueu per acceptar les galetes.